Driver Kurulum Dosyaları ve Bilgisayardaki Önemi
Bilgisayarlarda sıkça görülen sorunlardan biride driver dosyaları yüklenmemiş aygıtlardır. Bu aygıtlar, uygun bir driver dosyası yüklü olmadığı zaman Aygıt Yöneticisi bölümünde uyarı olarak karşımıza çıkarlar ve ilgili aygıt ya hiç çalışmaz ya da düşük performansta çalışır.
Bilgisayar kullananlar için öne çıkan en önemli donanım, hiç şüphesiz ki görüntü sağlayıcı ekran kartıdır. Bir bilgisayarı yüksek performans ile kullanmak isteyen kullanıcılar, öncelikli olarak ekran kartı driver yazılımlarını indirip kurulumunu yaparlar.
Ekran kartından sonra gelen ikinci önemli donanım ise ses kartıdır. Bilgisayar kullanıcıları donanımlar için her ne kadar öncelik verseler de aslında, bir bilgisayarın tüm donanımlarına ait driver yazılımlarının en güncel sürümü ile yüklenmesi daha doğru olacaktır.
Bilgisayar donanım üreticileri, kullanıcılarının yaşadıkları tüm teknik sorunları ve şikâyetleri sürekli olarak takip ederler ve özellikle yazılım sorunlarını giderebilmek için donanımın ihtiyacı doğrultusunda, güncel driver yazılımlarını kullanıma sunarlar.
Güncellenmesi Gereken Driver Yazılımları
Genel Yonga Seti (Anakart Driver): Kuzey köprüsü (North Bridge), Güney Köprüsü (South Bridge) Bu iki isim bir bilgisayarın can damarlarındandır.
Bu yonga setlerinden kuzey köprüsü; VGA, CPU, Ram gibi ana donanımları kontrol ederken, Güney Köprüsü; Klavye, PCI, USB, Mouse ve Ses gibi, bilgisayarın diğer yardımcı donanımlarını kontrol ederler. Bu donanımlar her ne kadar elektronik olarak çalışsa bile, bir de bu donanımların işlevlerini sorunsuz olarak yerine getirmesini sağlayan ve donanımları sürekli kontrol eden bir bilgisayar yazılımı vardır.
Bu bilgisayar yazılımlarında yapılan en küçük bir hata bile, donanımların mavi ekran hatası gibi bazı sorunlara yol açmasına neden olur. Bununla beraber sisteminizde kullandığınız iki farklı donanım arasında bile yazılım uyum sorunu yaşanabilir.
VGA Yonga Seti (Ekran Kartı Driver); Bir bilgisayarın en önemli ve en gözde parçasıdır. Bir ekran kartı yazılım sorunundan dolayı istenilen ölçüde bir performans veremez ise, bu kullanıcının karşısına; bilgisayarda yavaşlama, ekranda titreme, oyunlarda ya da videolarda takılma gibi sorunlar çıkaracaktır. Bu nedenle ekran kartı driver yazılımlarının yüklenmesi ve güncellenmesi oldukça önemlidir.
Ekran kartı fanları temiz tutulmalı ve muhakkak her yıl genel bakımları yapılmalıdır. Bu bakım ekran kartınızdan daha yüksek verim almanızı ve ekran kartının daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Ses Driver; Bir bilgisayarın temel taşlarından biri de ses sistemidir. Ses problemleri özellikle bilgisayarlarına yeni format atmış kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. Format sonrası yanlış yüklenen bir ses driver, bilgisayarın ses sistemini yazılım açısından bozabilmektedir. Çünkü bundan sonra doğru bir driver yükleseniz bile, yanlış yüklenen dosyalardan dolayı işletim sisteminizdeki ses kontrol yazılımları, ses sisteminde hataya sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle bilgisayarınızın marka ve model adına göre ya da anakart adına göre doğru driver kurulum yazılımları indirilmeli ve bilgisayara bu yazılımlar kurulmalıdır.
Lütfen bulamadığınız driver yazılımlarını öncelikle www.driver-indir.com sayfalarında arayın ya da Driver İstek sayfalarından yardım talebinde bulunun.
Aradığınız driver yazılımını hala bulamadıysanız, internet üzerinden indirebileceğiniz otomatik driver bulma programlarını deneyebilirsiniz.
Driver bulma programları; Bilgisayarınızdaki eksik driver yazılımlarını kurar ve eski sürüm donanım driver yazılımlarını da güncelleştirerek, işletim sisteminizden en iyi şekilde faydalanmanıza yardımcı olur.
Driver Bulma Programlarını aşağıdaki listeden açıklamalarıyla okuyabilir, Internet üzerinden indirebilirsiniz. Bu programların birçoğu deneme sürümüdür ve kısıtlamaları bulunmaktadır.
SlimDrivers : Sisteminizdeki driver dosyalarını tarar ve yeni güncel driver dosyaları varsa sizi uyarır. İsterseniz geri yükleme noktası oluşturarak, driver yüklemeden sonra oluşabilecek hataları düzeltmek için kurulumları eski haline getirebilirsiniz.
Driver Magician Lite : Sisteminizdeki kurulu tüm driver dosyalarının yedeklerini alabilirsiniz. Program, bir sonraki işletim sistemi yüklemenizde tüm driver dosyalarınızı geri yüklemenizi sağlar.
Drivermax : Windows driver dosyalarını yedekleme ve geri yükleme yapabilen alternatif bir program.
Unknown Device Identifier : Aygıt yöneticisindeki Bilinmeyen Aygıt olarak görünen donanımların driver dosyalarını Internet üzerinden bulup, güncelleyen ücretsiz bir program.
Device Doctor : Geniş ve güncel driver arşivi ile dikkat çeken, bilgisayarındaki driver dosyalarını sürekli güncel tutmak isteyenler için kullanışlı bir program.
Driver Checker : Bilgisayarınızda yüklü bir çok donanımın driver dosyalarını yükler, günceller, bozuk driver dosyalarını onarır.
Device Remover : Sisteminizde yüklü driver dosyalarını derinlemesine tarayarak sistem üzerinden kaldırmanıza olanak sağlar.
RadarSYNC : Bu programın en büyük özelliği, güncel driver dosyalarını ve sisteminizdeki yazılımların güncellemelerini kontol etmesidir.
Driver Fusion : Eski driver dosyalarının tüm kalıntılarıyla sistemden kaldırılmasını ve olası hatalara karşı yedeklenmesini sağlayan farklı bir program. İsterseniz eski driver yazılımınızı yedekten yüklemenize de olanak veriyor.
Driver Booster : Sisteminizdeki eksik ya da güncel olmayan driver dosyaları tarayarak size liste halinde bildiren program, istediğiniz donanımı seçerek güncelleştirmenize de olanak sağlıyor.